pondělí 22. června 2015

Letní speciál | Wake up, and be fit #Jak se začít hýbat | I.část

V první řadě je nejdůležitější, uvědomit si, proč vlastně chceme se cvičením začít. U každé činnosti, které věnujeme ve svém životě náš drahocenný čas, je třeba znát důvod.

  • chci zhubnout/přibrat
  • chci mít lepší kondičku
  • chci být pružnější
  • chci zkusit něco nového, bavit se
Ve chvíli, kdy si plně uvědomíte ten svůj důvod, jste plně schopni, vybrat si ten správný a funkční způsob (správný druh pohybu), který vás k vašemu cíli dovede.
Nezapomínejte však, že jen chtít nestačí. Musíte umět vytrvat a to i ve chvílích, kdy budete cítit potřebu to vzdát. V takový moment vám na mysl vyvstane váš důvod - pro co to děláte - a uvidíte, že vytrváte. Je to prostě jeden začarovaný kruh.
Dále je třeba se zaměřit na svůj aktuální zdravotní stav! Můžete mít chuť a vůli za sto lidí, ale pokud vaše tělo není zdravotně připraveno, v žádném případě nemá cenu lámat to přes koleno. Rozhodně se poraďte se svým lékařem - možná vám poradí, abyste jen chvíli vyčkali; pošle vás na rehabilitaci či fyzioterapii; nebo sám nabídne náhradní variantu cvičení.

Chci zhubnout | přibrat

Redukce váhy je nejčastějším motivem žen, aby se pustily do cvičení. V takovém případě je opravdu nutné dbát na způsob, jakým chcete svého cíle dosáhnout.
Nejprve se zaměříme na případ hubnutí. V tuto chvíli je třeba reálně posoudit váš stav, zda máte jen kilíčko na vrch (jako každá nespokojená z nás), které nelahodí vašemu oku avšak neohrožuje vaše zdraví. Nebo jste oplácaná a pár kilo dolů uleví vaší duši i tělu. A v posledním případě, kdy už trpíte vážnou nadváhou a redukce váhy je téměř vaší povinností vůči vašemu zdraví a životu.

Ty z vás, které chtějí (nikoliv však potřebují) shodit pár kilo tuku, se rovnou mohou vrhnout v podstatě na jakékoliv cvičení - ať jsou to skupinové lekce, hodinka cvičení doma nebo se vydat rovnou do posilovny. Vaše tělo je průměrně výkonné a je schopné zvládnout i trochu šokový start.
U nadváhy je však třeba postupovat s dávkou opatrnosti a ve spolupráci lékaře a výživového poradce. Pozor, lidem s nadváhou na začátek stačí, aby např. jen začali více a rychleji chodit. Tělu, které není zvyklé na žádný pohyb, dá námahu i rychlá chůze. S postupem času se dají přidat různé cvičební sestavy na doma a pokud si vás vezme do parády osobní trenér, je to nejlepší způsob jak bezpečně shodit.
U všech, kteří chtějí hubnout platí jedna zásadní věc, a to, že se cvičením jde ruku v ruce zdravé stravování, bez kterého budou vaše výsledku o dost nižší!

Mezi námi jsou však i lidé, kteří chtějí přibrat. Zde opět zdvihám varovný prst a volám ,,pozor"! Nejedná se o lidi se stravovacími problémy (anorexie, bulimie), kteří potřebují přibrat tuky. My se zaměříme na nabírání svalové hmoty.
Někteří z nás se téměř ztrácí před očima, ručičky jako větvičky a nohy, že je sotva unesou. Ani to není příliš zdravé. Je potřeba, aby každý člověk měl jistý svalový základ (opět se s tím pojí lepší fyzička a výkonnost). V takovém případě je opět třeba postupovat pomalu. Z nikoho se přes noc nestane Arnold Schwarzenegger. Svalová hmota se nabírá velmi těžko, zvláště u lidí, kteří mají téměř nulový základ. Opět zde významnou roli hraje stravování, které tělo nakopne, aby na sobě začalo makat.
Pro takové z vás platí téměř minimální aerobní zátěž a maximální zaměření na posilování, kdy budete cíleně zatěžovat svaly vahami a nutit je si na zátěž zvyknout.


Chci mít lepší kondičku

Možná máte na první pohled tělo bez chybičky, ale když ráno dobíháte autobus, nebo máte udělat na hodině tělocviku 50 sedlehů, div se nezalknete. To, že je člověk hubený hned neznamená, že je to sportovec.
Kondička je nejlepším ukazatelem toho, jak na tom se cvičením skutečně jste. K čemu je člověku nafouknutý biceps, když ani neodnese těžkou tašku s nákupem. Nenechte se tedy mýlit lidmi, kteří na první pohled vypadají nabušeně, ale ve finále ani nevyběhnou schody bez zadýchání.

Nejlepším způsobem, jak si vylepšit fyzičku je aerobní cvičení - pohyb, který vás donutí zadýchat se a posouvá tak hranici vaší výdrže. Já říkám, že aerobní pohyb je vše, při čem jste rychlí - tzn. běhání, jízda na kole, plavání, tancování, ale i aerobik jako takový.
Vyberte si činnost přesně pro vás a hlavně se nenechte odradit. Krok za krokem, hodinu za hodinou uvidíte zlepšení a po dechu budete lapat čím dál tím méně.


Chci být pružnější

Není nic krásnějšího, než když pohledná hubená slečna dokáže provaz nebo hluboký úklon. Protahování je jedna z věcí, na kterou téměř většina lidí absolutně zapomíná. Všem je jasné, že musí zvedat nejtěžší činky v posilovně, aby měli pořádné svaly. Ale to, že je nutné se také pořádně protahovat, nikdo moc na vědomí nebere.
Opět je to jeden začarovaný kruh - jste krásně štíhlí, fyzička jak blázen - ale dotknout se špiček? Au! U kolen se zaseknete a dál to nejde.

Protažení jako takové je nutné před a po každém sportovním výkonu! Teď se ale budeme bavit o protahování jako samostatné činnosti. Svaly potřebují být, pro správné fungování, kvalitně protažené. Vhodným cvičením na protažení celého těla je bezesporu yoga nebo pilates. Tato cvičení jsou přímo tvořená tak, aby zpevnila a protáhla kompletně všechny svaly.
Pozor, chybu však neuděláte ani v případě, že budete párkrát v týdnu 20 minut protahovat svaly podomácku. A uvidíte tu radost, až se pro spadlé klíče ohnete bez pokrčení kolen.


 
Chci zkusit něco nového | bavit se

Pokud jste si zvolili sport jako druh zábavy, jste šťastní lidé. Přeci jen pohyb patří mezi lidské přirozenosti a člověk se narodil s tím, aby se pohyboval.
Prvním krokem je vyrazit na místa, kde se to sportem jen hemží - koupaliště, sportovní hřiště, park. Ze začátku se můžete vydat jen na průzkum. Stoprocentně někde potkáte rozesmátou partičku, která si pro zábavu s něčím hází, pobíhá atd. Nemáte - li problém se seznamovat s cizími lidmi, můžete se k nim zkusit připojit. Užijete si zábavu a jistojistě poznáte nové přátele.
Máte - li však svojí partu kamarádů, vytáhněte je ven a zařiďte si svůj sportovní program.

Jaro a léto je ideální dobou pro kolektivní sporty, ke kterým ani nepotřebujete mnohé vybavení - volejbal, který si můžete zpestřit hrou na písku a rázem máte beach volejbal; nebo vyhrabte staré frisbee a běžte si zaházet; šlápněte do pedálů a domluvte si cyklovýlet; a nebo jen oblékněte plavky a skočte si do bazénu zaplavat.
Sportů je na světě nespočet a každý si musí vybrat ten, který je jeho tělu i duši nejblíže.


Tohle je jen základní minimum, podané polopatě tak, aby tomu byl schopen porozumět naprosto každý. Chcete - li se opravdu poctivě pustit do cvičení, je třeba pátrat, číst a učit se, aby jste všechno dělali správně a v souladu se svým zdravým.
Více detailů se samozřejmě dozvíte v dalších článcích, které jsou vám doufám ku prospěchu.

Kdybyste měli jakoukoliv otázku ohledně cvičení nebo jídla, klidně napište do komentářů nebo na e-mail a já vám ráda budu nápomocná!
 
S fitness láskou, Darina :)

Žádné komentáře:

Okomentovat