pondělí 10. srpna 2015

Letní speciál | Wake up, and be fit #Základy zdravého stravování

O zdravém stravování, správném životním stylu a jídle se toho jistě napsalo již mraky. Proto je dost možné, že se budu ve vašich očích opakovat a omílat to, co jste četli na každém druhém webu. Ráda bych však, abyste brali v potaz, že se vám snažím zprostředkovat rady a tipy, které mám odzkoušené sama na sobě, nehledě na to, zda jste o tom už někdy slyšeli nebo ne.

Člověk je velmi komplikovaná a individuální instituce. Každý máme jiné charakterové vlastnosti, jiné koníčky, jiný vkus na oblečení - stejně tak tomu je i s jídlem. Každému z nás chutná něco jiného a hlavně, tělo každého z nás také něco jiného vyžaduje.
Proto je třeba, abyste některé mé poznatky brali s rezervou a dali svému tělu čas, aby vám ono samo dalo najevo, zda je pro něj právě tato cesta ta správná.
Stejně tak je důležité uvědomovat si procesy v našem těle, které se stravováním také úzce souvisí - metabolismus, geny apod. Které by nám však neměly sloužit jako výmluvy!

(zdroj: www.weheartit.com)

Na začátek bych chtěla podotknout, abyste si absolutně nedělali hlavu s počítáním kalorií, hlídáním si uhlohydrátů a podobných, kterým většina lidí ani nerozumí. Pokud se nechcete věnovat fitness jako vrcholovému sportu, bohatě si vystačíte s logickým myšlením průměrně inteligentního tvora.

  • PITNÝ REŽIM
Jako první bych paradoxně uvedla pití. Ať si to uvědomujete, nebo ne, pitný režim je nezanedbatelnou součástí našeho stravovacího režimu. 
Rozhodně dbejte na dostatečné množství tekutin. Všude na internetu nebo v časopisech najdete kolik litrů byste měli denně vypít. Osobně doporučuji uchopit to z malinko jiného konce. Zjistěte si, kolik litrů minimálně vaše tělo přes den vyžaduje. Pocit nedostatku tekutin na sobě jistě poznáte (dehydratace těla uvnitř i navenek, málo energie). Snažte se si svou minimální hladinu udržovat každý den a každá deci vypitá nadlimit, pro vás bude jen výhodou. Překonávejte případnou nežízeň a tekutiny doplňujte pravidelně, např. po skleničkách. A v létě se pijte dvakrát tolik a prolévejte své orgány stejně kvalitně, jako vaší pokožku v bazénu.
Jak se říká - ,,hlad je převlečená žízeň" - i to má vliv na naše stravování vliv. Máte - li pocit hladu, zkuste se nejprve napít. Někdy stačí k zasycení žaludku právě doplnění tekutin.
Pitný režim jednoznačně postavte na čisté vodě. Případně přidejte vymačkaný citron (Pozor však na příliš časté konzumování - kyselina citronová naleptává sklovinu). Doplňujte zeleným čajem a teď v létě i kvalitními domácími limonádami. Stejně tak dobré jsou i různá smoothie, či domácí džusy z čerstvého ovoce. Ideální je také kokosová voda.


(zdroj: www.weheartit.com)

  • PRAVIDELNOST A PŘIMĚŘENOST
Je důležité vysledovat si svůj pravidelný denní rytmus. Nejlépe dobu, kdy máte na jídlo chuť i čas. Jezte v přiměřených intervalech. Častou překážkou v pravidelném stravování bývají lidem jejich vlastní návyky, čili zlozvyky. Někteří mají tendenci vstávat až k obědu, nebo chodit spát pozdě v noci. Takový režim má na vaše stravování také vliv. Snažte se nasnídat nejpozději do 9 hodin, stejně tak večeři zvládněte maximálně do 8 hodiny večerní. I já jsem zastáncem pěti jídel denně, přičemž dopolední a odpolední svačiny jsou sice drobným, ale nezbytným jídlem.
Ať si říká kdo chce, co chce - snídaně je nejdůležitějším jídlem celého vašeho dne! A to z jednoduchého důvodu, je to první jídlo, kterým své tělo nastartujete. Proto dbejte, aby byla snídaně výživná a zdravá. Získáte energii a nebudete mít zaplácaný žaludek už od rána. 
Bude - li někdo argumentovat tím, že je mu ráno po jídle špatně, pochopím ho. Také mi jistou dobu trvalo, než jsem se naučila snídat. Žaludek nový návyk nejprve odmítal a oplácel mi nevolností. Všechno je však jen o cviku a tělo si po určité době rádo zvykne.
Dopolední svačinu využijte k tomu, abyste si dopřáli porci ovoce a odpoledne si pochutnávejte spíše na zelenině. 

S množstvím porcí souvisí i jejich velikost. Logicky, čím víckrát budete denně jíst, tím menší si naložte porce. Ideální množství poznáte, dle mého tak, že s jídlem přestanete chvíli před tím, než jste úplně plní a sytí. Dbejte také na to, abyste svůj oběd a večeři pokaždé doplnili o porci zeleniny. Na večer si obzvlášť dopřejte něco lehčího, abyste si nezatížili zažívání na noc.

(zdroj: www.weheartit.com)
  • SNIŽTE PŘÍJEM SOLI
Ačkoliv vím, že kolikrát sůl dodává jídlu patřičnou chuť, snažte se její množství výrazně omezit. Navíc přesolená jídla bývají většinou také mastná, což je už na první pohled jedna z nejnezdravějších věcí. Dejte si také pozor na to, že velké množství soli se nachází v různých polotovarech, které také nejsou ideální součástí pro váš jídelníček.
Nadbytek soli způsobuje zadržování vody v těle. 
  • JEZTE V JÍDELNĚ
Nic člověku nedělá v těle při jídle větší zmatek, než když se soustředíme na něco úplně jiného. Vyhněte se tedy koukání na televizi, pobíhání pří jídle, práci a podobným činnostem, které nesouvisí s jídlem. Udělejte si ze stravování svůj příjemný rituál. Pořiďte si pěkné nádobí - misky, hrnečky; vše si pěkně nakrájejte a naservírujte. A vždy si na jídlo dopřejte dostatek času!



Ve svém jídelníčku se snažte vyhýbat přílišné konzumaci smaženého a tučného jídla (pizza, hranolky, smažený sýr). Stejně tak různým pochutinám jako jsou čokolády, chipsy, sušenky. Čas od času si je však klidně dejte, sami poznáte, jak na to bude vaše tělo reagovat. Třeba si všemu časem automaticky odvyknete a sladkosti vám nebudou vůbec chybět. Místo umělých sladidel odměňte své tělo čerstvým ovocem (který se to teď v létě všude jen hemží) nebo ořechy.
Nikdy se jídlem netrestejte, ani neodměňujte! Jídlo je pouze nezbytný zdroj vaší energie a důležitý prvek pro správné fungování vašeho těla.



(zdroj: www.weheartit.com)

2 komentáře:

  1. Moc hezký článek :) Máš super životní styl, jen tak dál:) Já se teď po dovolenkovém přežírání musím vrátit ke zdravému jídelníčku a zatím to jde celkem ztuha :D Zvykla jsem si za ty dva týdny večeřet pozdě v noci, takže teď přes den nemám skoro hlad, ale mám pořád na něco chuť :D

    Me Adelaida

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Áďo :) No to znám, jakmile se člověk utrhne ze řetězu a neřěsí to, tak se mu pak těžko vrací. Ale jidlo pozdě a uzobávání je zlo :D

      Vymazat