ačkoliv mám sama napečeno už měsíc, přináším vám dnes recept na vánoční perníčky, který ocení především ty z vás, které nestíhají a pečení nechávají na poslední chvíli. Podle tohoto receptu jsem letos pekla už potřetí a vždy jsem byla velmi spokojená. A také všichni okolo, kteří dostali ochutnat.
Nejen, že perníčky skvěle chutnají, ale a to je pro vás asi hlavní, jsou téměř hned měkké.
Perníčky
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukr moučka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 kypřící prášek do perníku
Všechny přísady smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Je potřeba hnětat opravdu opravdu dlouho a důkladně, aby se suroviny spojily dobře dohromady a těsto se vám nedrolilo. Pokud vám nechce držet pohromadě, stačí si trochu navlhčit ruce vodou a trpělivě hnětat dál.
Co se týká kypřícího prášku do perníku, doporučuji na něm nešetřit a koupit kvalitní, od známé potravinářské značky. Perníčky budou mít pěknou hnědou barvu a správnou perníkovou vůni.
Těsto nechte odležet v lednici alespoň jednu noc. Před samotným pečením ho z lednici vyndejte a nechte, aby změklo a ohřálo se na pokojovou teplotu (lépe se s ním manipuluje a nerozpadá se). Poté už jen vyválejte, vykrájejte oblíbené tvary a dejte péct na pečící papír na 180 - 200°C na cca 8 - 10 minut.
Cukrová poleva
- 1 bílek
- 200 g cukr moučka (3x přesátý)
- trocha vymačkané citronové šťávy
Opravdu dbejte na to, abyste cukr několikrát přesáli přes sítko. Díky tomu dosáhnete správné konzistence polevy.
Chcete - li zdobit barevnou polevou, přisypte trochu potravinářského barviva a pečlivě jej rozmíchejte.
K dozdobení originálních perníčků také používám například lentilky, různé kuličky a pestrá zdobení.
Co se týká nanášení samotné polevy na perníček, používám zdobící tužku od Tescoma.
Ozdobené cukroví uložte do ubrousky vyložené krabice a nechte pár dní odstát, v tom lepším případě. Jinak se dají perníčky konzumovat hned po upečení.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat